Cozonac cu aluat oparit

de Constelatialeu in Dulciuri, 27 Dec 2016 | 3732 vizualizari

 

Mi-a placut reteta postata de Nadia (bucataras Nadyne), treaba sta in felul urmator...mie nu mi-au iesit asa frumosi, ca eu ma incapatanez sa pun multa umplutura....dar sunt foarte buni, am mancat si din aluatul crud, asa de bun este...cu siguranta daca nu plusam cu umplutura imi ieseau mai crescuti si pufosi, n-au ramas nemancati.....

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns
  • 300 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt gras
  • 50 g drojdie proaspata
  • un varf lingurita cu sare
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja lamaie si clemetine sau portocala
  • Umplutura:
  • 1/2 pahar cu lapte
  • 50 g unt
  • 200 g zahar
  • 2-3 linguri cacao
  • 250 g nucamacinata
  • bucatele de rahat ( optional)
  • stafide( optional)

Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu aluat oparit:

Pregatim ingredientele de seara sa le avem pe toate la aceiasi temperatura. Intr-un castronel amestecam drojdia cu o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte caldut, lasam la crescut 20 min.In alt castron punem 4-5 linguri de faina ( nu foarte pline) din cantitatea de 1 kg de faina, turnam 150 ml lapte clocotit si omogenzam bine, apoi lasam la racit. Punem faina intr-un vas incapator, in mijloc presaram sarea, zaharul, coaja de lamaie si galbenusurile, amestecam in centru, apoi adaugam untul moale, aluatul oparit racit si maiaua, apoi adaugam treptat laptele caldut si incepem sa framantam energic cca 20 min. Lasam la crescut cca 1 ora si 1/2 . 

Umplutura : Punem laptele, zaharul si untul la topit, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacao.Eu am plusat si cu stafide si rahat, cam multe ce-i drept....

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 4 bucati egale, fiecare bucata o intindem cu mana pe blatul de lucru, intindem umplutura, rulam si impletim doua cate doua bucatile obtinute, Tapetam cu hartie de copt doua tavi de cozonac si asezam cozonacii obtinuti in tava, lasam sa mai creasca 30 min, apoi ungem cu galbenus de ou diluat cu lapte si presaram zahar brun. Bagam tavile la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 40-45 min sau pana trece testul scobitorii si se rumenesc frumos...eu i-am cam bronzat, ca asa e cand te apuci sa faci si altele . N-au iesit ei prea aspectosi dar de gustosi garantez ca tare buni au fost....

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

anca_rm 1

28.12.2016, 09:56

ce buni cozonaci ai pregatit , mie imi plac cu multa umplutura

Rocsi 1

28.12.2016, 11:07

Eu simt ca tare buni au mai fost!

miki_a 1

30.12.2016, 16:15

De probat! Cu multă umplutură!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac cu untura in aluat